CookEatShare также доступен на языке: English
Закрыть

Рецепт Marhuľový lekvár

click to rate
1 голос | 2126 визитов

Strašne milujem vôňu marhuľového džemu, keď sa varí. Vždy mi pripomenie letné prázdniny u babičky:))

 
Tags:

Ингредиенты

  • Na 9 ks 3 dcl pohárov asi 4 kg marhúľ * 2 kg cukru – z toho 1 kg kryÅ¡tálový obyčajný, 1 kg želírovací cukor * 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej

Инструкции

  1. Zrelé, umyté a očistené prekrojené marhule umyjeme pod tečúcou vodou.Pokrájame ich na drobné kúsky.Šupneme ich do väčšieho hrnca - ja používam 3 litrový, a troška ich ešte pomačkám - buď rukou alebo "premačkávadlom".Do marhúľ vsypem 1 kg želírovacieho cukru a 1 kg obyčajného cukru. Záleží to od Vašej chuti a kyslosti marhúľ, keď sú moc kyslé, pridám cukru tak do dvoch kíl, keď sú sladučké, postačí aj 1,5 kg.Pridám zo decáčik vody a varíme na miernom ohni za občasného miešania.Pridám jednu malú lyžičku kyseliny citrónovej, príjemne zdôrazní chuť a varíme a varíme a varíme.Počas varenia vyberáme z hrnca penu, aby ostal džem číry a správne sklovitý.Varte ďalšiu polhodinku, pričom stále vyberajte penu, ktorá iba ničí dojem.
  2. Umyte si zatiaľ poháre pod horúcou vodou, vysterilizujte viečka - ja ich vyváram v hrnci a poutierajte dosucha.Poháre naplňte po okraj. Džem nikdy nesterilizujem.Namiesto sterilizovania ho dobre uzatvorte, obráťte dole hlavou a nechajte poháre v tejto polohe do úplného vychladnutia - týmto spôsobom sa "zasterilizujú" samé, viečka sa lepšie chytia a nedostane sa do nich vzduch.Poháre ešte prikryjem utierkou a do úplného vychladnutia ich nechám prikryté. Skladujeme v tmavej chladnej miestnosti.
Насколько вам нравится данный рецепт?
Click to rate it:
x

Link to Recipe

Embed Recipe 400px wide (preview)

Embed Recipe 300px wide (preview)

Leave a review or comment